Koira häpeää tekosiaan – vai häpeääkö sittenkään?

Tunteeko koira häpeää? Tämä selviää eläinten käyttäytymisen ja kognition tutkijan Helena Telkänrannan teoksesta ”Millaista on olla eläin?”. Teos ei ole ainoastaan koirakirja, vaan se kurkistaa yleisesti eläinten kokemusmaailmaan ja mielenmaisemaan tämänhetkisten tutkimustulosten valosta. Tämä blogi taas keskittyy koiriin, joten nostan kirjasta muutaman koiriin liittyvän mielenkiintoisen faktan.

Sisältää mainoslinkkejä, merkattu (*) -tekstillä.

Katso nyt, miten koira häpeää! Vai odotatko koiraltasi enemmän, kuin mihin sen otsalohko pystyy?

On tavallista, että omistaja voi odottaa koiraltaan kehittyneempää mieltä kuin mikä sen aivoilla on mahdollista. Tästä kirjassa annettiin esimerkiksi tilanne, missä koira repii postiluukusta tulleen postin riekaleiksi yksin tullessaan. Kenellekään tuttu tilanne?

koira häpeää
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Omistaja tulee kotiin ja suuttuu ja mitä koira tekee? Heiluttaa häntää korvat ja ruumis matalaksi painettuina. Ja mitä ajattelee omistaja? Koira häpeää! Häpeän tunne edellyttää kykyä ajatella toimintaansa toisen näkökulmasta. Tähän koirien ajattelukyky ja tietoisuuden taso eivät kuitenkaan yllä. Sen sijaan he ovat erinomaisia tuntemaan tunteita – esimerkiksi pelkoa, huolta tai omistajan ärtymystä. Kun koiraa alkaa pelottaa, niin sen geenit ovat varustaneet sen taipumuksella esittää näissä tilanteissa tiettyjä eleitä. Tästä syystä koira voi näyttää näitä lepyttelyeleitä huolen vallassa ilman, että ymmärtää, että asiat liittyivät aamun postiepisodiin. Kirjassa annettiin vinkiksi, että jos et vieläkään usko, niin käy repimässä koiraystäväsi postit ja katso, mitä koiralle tapahtuu – aivan samoin kuin jos se olisi repinyt postin itse.

Tiesithän, että äänikirjapalveluista löytyy satoja tuhansia e- ja äänikirjoja. Jos innostuit Telkänrannan teoksesta, niin nyt voit lukea sen kokonaisuudessa veloituksetta Storytelin, Booksbeatin ja Nextoryn palvelussa, mikäli te ole vielä rekisteröitynyt palveluun. Kurkkaa ohjeet testijakson lunastamiseen!

Storytel:

Uudet Storytelin asiakkaat pääsevät (*) linkin kautta pääset testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan. Storytel Unlimited (16,99 EUR / kk) antaa oikeuden rajoittamattoman lukemiseen ja kuuntelemiseen (yli 300 000 e- ja äänikirjaa). Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk. Tilaus ei ole kuitenkaan sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. (*) Tutustu Storyteliin tästä!

Bookbeat:

Bookbeatista löytyy jo yli 500 000 e- ja äänikirjaa. Uudet Bookbeatin asiakkaat pääsee (*) linkin kautta testaamaan BookBeat -Premiumia maksutta. BookBeatilla on kolme eri tilauspakettia: 9,99 € / kk maksava Basic -paketti, jolla voi lukea ja kuunnella 20 h / kk, Standard-paketilla (14,99 €) 100 h / kk ja Premium-paketilla rajattomasti hintaan 19,99 €. Rekisteröityessä valitset tilauspaketin, jonka haluat kokeilujakson jälkeen ja tilaus jatkuu automaattisesti kokeilujakson jälkeen valitun tilauspaketin mukaisesti. BookBeatilla ei ole myöskään sitovia määräaikoja ja tilauksen voi lopettaa milloin vain. (*) Tutustu BookBeatiin tästä!

Nextory:

Nextoryn valikoimasta löytyy yli 100 000 e- ja äänikirjaa. Uudet asiakkaat pääsevät testaamaan Nextorya veloituksettomasti 30 päivää (*) linkin kautta.

Kirja lyöytyy myös Adlibriksen valikoimasta (*) täältä.

Ensi kertaan!

Kurkkaa myös:

Vinkit koiranpennun kotiintuloon täältä.

Mistä sopivat lelut koirallesi? Lue täältä.

Vinkit koiranpennun ulkoiluun täältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *