Koira tulossa? Jos luet vain yhden koirakirjan, niin lue tämä!

Postaus sisältää mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä. Editoitu 30.5.2022.

Mitä koira tuntee ja ymmärtää? Mitä tiedetään koiran aisteista? Miten koiran persoonallisuus kehittyy kohdusta vanhuuteen ja voidaanko koiran persoonallisuutta mitata? Mitkä asiat vaikuttavat eri rotujen ja yksilöiden käyttäytymiseen? Entä miten koira eroaa sudesta?

koira

Biologi (FT) Katriina Tiira on tutkinut eläinten käyttäytymistä reilu 20 vuotta ja hänen kirjoittamaa kirjaa ”Koirien käyttäytyminen ja persoonallisuus” pidetään jokaisen koiraperheen perusteoksena. Tässä blogitekstissä nostetaan muutama mielenkiintoinen aihe kirjasta ja lopusta löytyy hyvä vinkki siihen, miten teoksen voi lukea veloituksetta!

Koiran kesyyntymisen ajankohta on vieläkin tutkimuspöydällä

Koiran esi-isänä pidetään yksimielisesti sutta. Koiran kesyyntymisen ajankohdasta ei olla kuitenkaan vieläkään päästy yhteisymmärrykseen. Arkeologiset todisteet antavat viitteitä siitä, että koira kesyyntyi jo 15 000 – 33 000 vuotta sitten. Koira on ainut suuri lihansyöjälaji, joka on kesytetty. Kirjassa avataan sitä, miten petoeläimestä tuli ihmisen paras ystävä ja miten koirat ja sudet eroavat toisistaan.

Yksi koira ja reilu 300 rotua, joista valita

Kirjassa kerrotaan siitä, miten koiran jalostuskriteereinä pääosassa on ollut käyttäytymisomaisuus, kun muilla eläimillä tärkeimpänä on pidetty tuotannon tehokkuutta. Kun katsoo viimeisintä sataa vuotta, niin tärkeimpänä jalostuskriteerinä on ollut ulkonäkö ja tämä ei varmaan tule yllätyksenä! Kuinka moni teistä on pohtinut koiraa myös ulkonäkökulmasta, vaikka sen ei toki soisi olevan ensisijainen kriteeri? Kansainvälinen koiranjalostusliitto FCI onkin hyväksynyt 349 koirarotua, joista Suomessa on rekisteröitynä 320 rotua.

Lue lisää: Mitä tulee ottaa huomioon koirarotua valitessa?

Kiintymyssuhde koiran ja omistajan välillä

Kirjassa on myös mielenkiintoinen osio koiran ja ihmisen suhteesta, jossa kerrotaan esimerkiksi, että viisiviikkoinen pentu menee mieluummin tutun ihmisen kuin aikuisen koiran luo. Koiran ja ihmisen suhdetta verrataankin vanhempi-lapsi -suhteeseen ja uskotaan, että koira muodostaa samankaltaisen kiintymyssuhteen ihmisen kanssa. Tähän suhteeseen vaikuttaa esimerkiksi ihmisen sukupuoli, persoonallisuus sekä useampi koiraan liittyvä tekijä. Myös ihminen saa koirasta paljon hyvää: koiran läsnäolo alentaa esimerkiksi verenpainetta, sykettä seki stressitasoja. Voitko yhtyä tähän?

Koiran erinomaisesta hajuaistista puhutaan paljon ja sitä hyödynnetäänkin esimerkiksi huumeiden, räjähteiden, ruumiiden, syövän ja homeiden etsinnässä sekä erilaisten sairakohtauksien ennustamisessa. Sanotaan, että koiran kyky hajujen erotteluun on 10 000 – 100 000 ihmistä parempi.

koira

Jos tieteelliseen tutkimukseen perustuva teos koirista kiinnostaa, niin ota tämä lukuun! Kirja on mielenkiintoinen, yleistajuistettu sekä oivaltava teos jokaiseen koiraperheeseen.

Tekisikö mieli lukea lisää? Nyt tulee se mielenkiintoinen osio!

Onko äänikirjapalvelut sinulle tuttuja? Kyseinen kirja on nyt luettavissa veloituksetta Storytel- ja Bookbeat- ja Nextoryn -äänikirjapalveluissa.

Onko joku näistä vielä sinulle tuntematon? Rekisteröidy ja testaa äänikirjoituspalvelua veloituksetta!

Storytel:

Storytelistä löytyy yli 500 000 e- ja äänikirjaa. Jos et ole kokeillut Storytelia aiemmin, niin (*) linkin kautta pääset testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan. Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytel Unlimited maksaa 16,99 € / kk ja se antaa oikeuden rajoittamattoman lukemiseen ja kuuntelemiseen. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk, mutta tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. (*) Tutustu Storyteliin tästä!

Bookbeat:

BookBeat -äänikirjapalvelusta löytyy myös noin 500 000 e- ja äänikirjaa. Jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, niin (*) linkin kautta pääsee testaamaan BookBeat -Premiumia maksutta ja lukemaan tai kuuntelemaan (*) Koirien käyttäytyminen ja persoonallisuus -kirjan sekä kaikkia muita kirjoja veloituksetta kahden viikon kokeilujakson ajan! Etu koskee vain uusia BookBeat-käyttäjiä.

BookBeatilla on tällä hetkellä kolme eri tilauspakettia: 9,99 € / kk maksava Basic -paketti, jolla voi lukea ja kuunnella 20 h / kk, Standard-paketilla (14,99 €) 100 h / kk ja Premium-paketilla rajattomasti hintaan 19,99 €. Rekisteröityessä valitset tilauspaketin, jonka haluat kokeilujakson jälkeen ja tilaus jatkuu automaattisesti kokeilujakson jälkeen valitun tilauspaketin mukaisesti. BookBeatilla ei ole myöskään sitovia määräaikoja ja tilauksen voi lopettaa milloin vain. (*) Tutustu BookBeatiin tästä!

Nextory:

Nextoryn valikoimasta löytyy yli 100 000 e- ja äänikirjaa. Uudet asiakkaat pääsevät testaamaan Nextorya veloituksettomasti 14 päivää (*) linkin kautta. Koirien käyttäytyminen ja persoonallisuus -kirjan lisäksi Nextorysta löytyy mukava määrä muitakin koira-aiheisia kirjoja.

Fyysisenä kyseinen kirja löytyy myös esimerkiksi Adlibriksen valikoimista (*) täältä.

Kurkkaa myös muita koirakirjoja Adlibriksen valikoimasta!

Kirjat:

1. (*) Koira – Suuri koirakirja

2. (*) Koirakirja – Matka koirien maailmaan

3. (*) Pentuneuvola

4. (*) Koirani elämä ja teot

5. (*) Pennusta kisavalmiiksi

6. (*) Piirrä koira 15 minuutissa

7. (*) Koirien elekieli

Tässä vielä pätkä tuosta kirjasta neljä (Koirani elämä ja teot):

Ensi kertaan!

Vuffie xo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *