Koira nukkuu – paljon on tarpeeksi?

Jokainen meistä tietää käsitteen koiranuni ja on ihastellut sitä, kun koira nukkuu missä vain. Se tuntuu olevan joka kerta melko uskomaton näky, kun äsken uinuva koira on seuraavassa hetkessä valppaana ja valmis leikkimään. Koiran elämä ei muutenkaan tunnu hullummalta: nouse sängystä, mene virkistymään ulos, tule sisään, syö välipalaa ja mene takaisin nukkumaan. Herää, menee taas ulos, syö iltapaa ja taas unille…

Sisältää affiliate-linkkejä, merkattu (*) -merkillä.

Kuva Zoritsa Valova / Unsplash

Koira nukkuu 12-14 tuntia vuorokaudessa

12-14 tuntia vuorokaudessa – aika kadehdittavaa, eikö? Koirien unesta vain 10 % on ravitsevaa REM-unta (aikuisilla ihmisillä 20-25 %), joten lepo pitkin päivää on hyväksi. Tämän lisäksi koirat viettävät noin 30 % hereilläoloajastaan tekemällä ”ei oikeastaan mitään” – näin ollen vain noin 20 % (viisi tuntia!) koiran vuorokaudesta on aktiivista aikaa.

Vinkit koiran(pennun) uneen

  1. Unentarve vaihtelee toki rotujen ja yksilöiden välillä. Kannattaa siis muistaa, että esimerkiksi pennut (ja vanhukset) tarvitsevat enemmän unta kuin aikuiset koirat. Kasvaminen on rankkaa puuhaa!
  2. Pentua ei kannata opettaa nukahtamaan syliin tai silitellen, jotta pikkunen oppii itsenäisen rauhoittumisen taidon. Yliväsyneen pennun merkitkin on hyvä oppia tunnistamaan – hyperaktiivinen kaveri tarkoittaa usein väsynyttä koiranpentua!
  3. Pennun unirytmi on usein myös epäsäännöllisempää kuin aikuisen koiran – aivan kuten ihmisvauvankin! Rytmin rakentumista helpottaa selkeän rytmin muodostaminen, jotta pennulla on paljon mahdollisuuksia nukkua ja levätä. Yöllä pennut nukkuvat usein vähemmän ja heräävät useammin ja päivälläkin tarvitaan useampia nokosia.
  4. Hyvä tapa pohtia koiran unta, on seurata sen unirytmiä. Jos se pysyy ennallaan, niin voit olla huoletta! Jos taas aikuinen koirasi nukkuu yli 20 tuntia vuorokaudessa, niin asiaan tulee puuttua. Puuttuukohan koiraltasi virikkeitä? , Voi olla aihetta viedä koira eläinlääkärille, jotta voidaan poissulkea terveysongelmat. Muutokset koiran unessa voivat kieliä esimerkiksi diabeteksestä ja munuaissairaudesta.
Kuva Vander Films / Unsplash

Koirakin näkee unta

Uskotaan, että koira näkee unta ihmisen tavoin ja unissa käsitellään päivän tapahtumia. Koirat voivat nähdä myös painajaisia, mutta sanotaan, että niiden uni ei ole yhtä visuaalinen kuin ihmisten unet ja he uneksivatkin luultavasti myös erilaisista hajuista. Onhas hajuaisti yksi heidän tärkeimistä aisteista!

Fun fact! Pyöriikö sunkin koira kierroksen tai pari ennen kuin käy makuulle? Tämä on perimää koirien esi-isiltä, jonka tarkoitus oli tampata kasvillisuutta sopivaksi nukkumapaikaksi.

Esimerkiksi Petster- ja Zoolus-verkkokaupoista löytyy monia koiran nukkumiseen liittyviä tuotteita. Kurkkaa Petsterin valikoima (*) täältä ja Zooplusin (*) täältä.

Koirakirjoja sähköisessä muodossa – kyllä kiitos!

Oletko jo hyödyntänyt Storytelin, Bookbeatin ja Nextoryn veloituksettomat äänikirjapalvelututustumisjaksot? Niistä löytyy satoja tuhansia e- ja äänikirjoja ja koirakirjojakin kymmenittäin!

Storytel:

Uudet Storytelin asiakkaat pääsevät (*) linkin kautta testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan. Storytel Unlimited (16,99 EUR / kk) antaa oikeuden rajoittamattoman lukemiseen ja kuuntelemiseen (yli 300 000 e- ja äänikirjaa). Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk. Tilaus ei ole kuitenkaan sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. (*) Tutustu Storyteliin tästä!

Bookbeat:

Bookbeatista löytyy jo yli 500 000 e- ja äänikirjaa. Uudet Bookbeatin asiakkaat pääsee (*) linkin kautta testaamaan BookBeat -Premiumia maksutta. BookBeatilla on kolme eri tilauspakettia: 9,99 € / kk maksava Basic -paketti, jolla voi lukea ja kuunnella 20 h / kk, Standard-paketilla (14,99 €) 100 h / kk ja Premium-paketilla rajattomasti hintaan 19,99 €. Rekisteröityessä valitset tilauspaketin, jonka haluat kokeilujakson jälkeen ja tilaus jatkuu automaattisesti kokeilujakson jälkeen valitun tilauspaketin mukaisesti. BookBeatilla ei ole myöskään sitovia määräaikoja ja tilauksen voi lopettaa milloin vain. (*) Tutustu BookBeatiin tästä!

Nextory:

Nextoryn valikoimasta löytyy yli 100 000 e- ja äänikirjaa. Uudet asiakkaat pääsevät testaamaan Nextorya veloituksettomasti 30 päivää (*) linkin kautta.

Koira häpeää tekosiaan. Vai häpeääkö sittenkään? Lue blogiteksti aiheesta täältä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *