Korona ja koirabuumi – keneltäkään ei ole varmasti jäänyt tämä tosiasia huomaamatta! Maailma sulkeutui, etätöistä, lomautuksista ja irtisanomista tuli arkipäivää ja moneen perheeseen tuli fiilis siitä, että nyt on oikea aika hankkia se kauan unelmoitu perheenjäsen. Koirabuumi ei ole kuitenkaan uusi ilmiö – lama-ajat ovat aina tuoneet vastaavan tilanteen, viimeksi vuonna 2008.
Jo vuonna 2020 koirien rekisteröintimäärä kasvoi vuodessa kahdeksalla prosentilla. Rekisteröintimäärä ylitti tässä vaiheessa (ensimmäistä kertaa) jopa syntyneiden lasten määrän! Vauhti jatkui kiihtymistään, koska vuonna 2021 koiria rekisteröitiin 52 800, 3900 enemmän kuin vuonna 2020. Tämän vuoden alussa rekisteröintien määrä on siis kasvanut hurjalla 17 prosentilla vuodesta 2019.
Koirabuumi – ongelmia tiedossa?
Vuonna 2021 alussa Suomen Kennelliitossa oltiin myös huolissaan sitä, mitä ongelmia koirabuumi aiheuttaa. Pentukursseja ei voitu järjestää joka paikassa ja nän ollen uudet omistajat sekä pennut jäivät helposti ilman ohjattuja oppeja sekä vertaistukea. Jos tuoreiden vanhempien somesta saama tieto lapsen hoidosta on ristiriitaista, niin niin se on myös koiran koulutuksen kohdalla. Monille voi tulla myös yllätykseksi se, että perushoivan lisäksi tarvitaan taloudellista pelivaraa yllätysten varalle.
Oli maailma suljettu tai ei, niin seuraavaksi muutama vinkki omaa koiraa hankkivalle.
Mihin tarkoitukseen koira ollaan hankkimassa?
Suosituimman koiran paikkaa viime vuonna piti labradorinnoutaja, toiseksi suosituin oli suomenlapinkoira ja kolmanneksi jämtlanninpystykorva. On hyvä pohtia, haluaako koirasta aktiivisen harrastus- tai lenkkikaverin, vahtikoiran vai jotain muuta? Haluatko koiran esimerkiksi metsästykseen, innostutko näyttelyajatuksesta, haluatko koirasta paimentajan tai ehkä täysin seurakoiran? Hankkiako rotukoira vai puhdasrotuinen koira? Sekarotuisista koirista voit lukea lisää täällä. Lisäapua koiran valintaan voit lukea täältä.
Vinkkejä lukiessa yksi asia toistuu myös usein: vaikka viettäisitkin suurimman osan päivistäsi etätöitä tehden kotona, niin opeta pentusi myös olemaan yksin jo pienestä pitäen. Tämän voi helposti aloittaa roskien viennistä ja kasvattaa vaikka kauppakäyntiin.
Koira ei ole myöskään muutaman vuoden mukava hankinta, vaan siihen tulee sitoutua seuraavaksi 10-15 vuodeksi.
Oltiinko teillä yksi näistä perheistä, jotka ottivat koiran koronavuosina?
Lähteet: