Koiranpennun ulkoilu – huomioi nämä asiat!

Postaus sisältää mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä. Editoitu 21.5.2022.

Yhteiset ulkoiluhetket koiranpennun kanssa ovat yksi koiranpennun hyvinvoinnin sekä molemminpuolisen luottamuksen rakentamisen perusta! Kuuteen kuukauteen asti kannattaa keskittyä leikkiin ja lenkkeilyn harjoitteluun ja esitellä koiranpennulle monipuolisesti eri liikelajeja vaihtelevissa maastoissa pennun tahdissa. Koirasta riippumatta ulkoilua on hyvä tapahtua vähintään kolme kertaa päivässä. Parhaina ulkoiluvaruisteina pennulle pidetään usein istuvia Y-valjaita. Oma pukeutuminen ei olekaan aina niin yksinkertaista Suomen vaihtelevassa säässä, mutta siihenkin löytyy vinkkejä!

koiranpennun ulkoilu

Mietityttääkö koiranpennun ulkoilu?

Sanotaan, että ensimmäiset viikot uuden koiranpennun tuomisesta ovat ne tärkeimmät. Koiranpennut ovat kuin sieniä, jotka imevät kokemuksia ja asiat, joita he kohtaavat onnistuneesti ensimmäisten kuukausien aikana ovat asioita, joita he kohtaavat luottavaisesti loppuelämänsä ajan. On hyvä, että koiranpennulla on liikkumavaraa tutkia maailmaa ja oppia omat rajansa, mutta omistajana sinun tulee pitää hänet turvassa. Pennun peruskunnon, lihaksiston ja luuston kehittyminen ottaa oman aikansa ja suurin osa pennun aktivoinnista onkin leikkiä ja yhteistä puuhastelua.

Koiranpennun ulkoilun osalta on tärkeää harjoitella oleskelua vapaana sekä taluttimessa. Lain mukaan pentua saa pitää taajaman ulkopuolella vapaana 5 kuukauden ikäiseksi, jos pentu ei häiritse naapureita tai aiheuta pihoilla tuhoa. Erilaisilla pinnoilla harjoittelu parantaa keskittymiskykyä ja kehonhallintaa. Leikkiminen kehittää lihaksistoa niin ketteryyden, voiman kuin nopeudenkin osalta. Jos lähipiiristä ei löydy samankokoista leikkikaveria, niin semmoisen voi löytää esimerkiksi kysymällä paikallisesta Facebook-ryhmästä. Myönteisten kokemusten saaminen toisista koirista jo pentuikäisenä on myös tärkeää.

Pennun aktivoinnin osalta on hyvä huomioida yksilölliset tarpeet. Vilkkaat yksilöt hyötyvät usein vauhtia hidastavista leikeistä, kuten etsimishaasteet tai temppujen ja taitojen harjoittelu. Rauhallinen kaveri taas tarvitsee enemmän sirkustemppuja. Onnistunut leikki ei jätä pentua ylikierroksille ja rauhoittumisen taito on myös tärkeä.

Nämä kaksi helppoa vinkkiä on hyvä muistaa!

  1. Älä lähde pennun perään, vaan anna hänen tulla luoksesi!
  2. Kun koiranpentu tulee luoksesi, tarjoa hänelle herkku kiitokseksi!
koiranpennun ulkoilu

Sopivat ulkoiluvarusteet sinulle ja koirallesi

Jotta koiranpennun ulkoiluttaminen on mahdollisimman mukavaa sinulle ja koiranpennullesi, niin ulkoiluvarusteiden valinnassa kannattaa pohtia koiraperheen arkea. Minkä verran ulkoilette, missä ja kenen kanssa? Pennun ulkoiluvarusteita hankkiessa on syytä varmistaa, että ne ovat turvalliset ja kestävät! Jokaiselle omistajalle tulee varmasti joskus niitä aamuja, jolloin lenkkeily ei tunnu sillä hetkellä parhaimmalta vaihtoehdolta ja se on hyvin inhimillistä! Jo tästäkin syystä on hyvä huolehtia siitä, että ulkoiluvarusteet ovat mahdollisimman monipuoliset säässä kuin säässä. Kukaan ei ole varmasti voinut välttyä kuulemasta termiä kerrospukeutuminen ja tässä vielä muutamat tärpit siihen liittyen:

  1. Alusasukerros siirtää kosteutta kohti ulommaisia kerroksia ja alusasun materiaali kannattaa valita tekemisen mukaan, suosittuja ovat esimerkiksi merinovilla- ja silkkialusvaatteet.
  2. Välikerros on ilmava sekä lämmittävä – ilmaa sitovia materiaaleja ovat esimerkiksi merinovilla, villa ja untuva.
  3. Ulommainen kerroksen tärkein tehtävä on pysäyttää sade ja tuuli. Jotta välikerroksen eristeet ovat ilmavasti, päällikerroksen on hyvä olla ilmava. Sadettomiin hetkiin sopii esimerkiksi softshell-takit, jotka ovat toiminnallisia, hengittäviä, tullenpitäviä sekä hylkivät vettä pitkään. Sadesäälle taas täysin vedenpitävä kuoritakki on oikea valinta!

Laadukkaita ulkoiluvarusteita voit löytää esimerkiksi seuraavista verkkokaupoista:

(*) Weekendbee on vuonna 2018 perustettu vastuullisiin ulkoilu- ja urheiluvaatteisiin keskittynyt yritys, jolta löytyy monipuolinen valikoima esimerkiksi (*) merinovillavaatteita.

(*) Scandinavian OUTDOOR on suomalainen ulkoilun asiantuntija, jonka kevään uutuuksia pääset kurkkaamaan (*) täältä. Heiltä löytyy monipuolinen valikoima esimerkiksi (*) merinovilla-, (*) softshell- sekä (*) kuorivaatteita. Kurkkaa myös tämä upea Suomessa suunniteltu (*) Doggy-heijastin, jonka muoto on tuttu Eero Aarnion suunnittelemista Doggy-rakennuspalikoista. Scandinavian OUTDOORilta löytyy myös monipuolisesti erilaisia (*) oppaita aina softshell-vaatteiden ja kuoritakkien valinnasta Gore-Texin maailmaan.

(*) Partioaitalla on jo lähes satavuotinen historia. Kaksi kertaa toimialansa vastuullisimmaksi brändiksi (sustainable brand index -kuluttajatutkimus) valitusta Partioaitasta löytyy myös runsas valikoima muun muassa (*) merinovilla-, (*) softshell- sekä (*) kuorivaatteita. Kaikki kotimaiset tuotteet löytyvät (*) täältä. Kurkkaathan myös kaikki Partioaitan mahtavat (*) oppaat esimerkiksi materiaaleihin, retkeilyhousujen ja vaelluskenkien valintaan liittyen.

Lue lisää: Olethan huomioinut nämä asiat koirasi tullessa kotiin!

Koiranpennun kanssa ulkoilu on parhaimmillaan nautinto niin koiralle kuin omistajalle! Jos koiran ulkoilu mietityttää tai siinä on jotain hankaluuksia, niin koulutetun eläinkouluttajan apua on helposti saatavilla! Suomen eläinkouluttajat ry:n sivuilta löytyy ammattikouluttajien yhteystiedot. Mukavia lenkkihetkiä!

Ootko muuten bongannut erilaisia tarjouksia suomalaisen Offerilan sivuilta, joka on Suomen suurin paikallisten palveluiden tarjous-/alennuspaikka? Pääkaupunkiseudulla asuvia voisi kiinnostaa esimerkiksi puuha- tai leikkipäivä (*) Helsingin Maunulassa ”koirapäiväkodissa”. Espoosta löytyy (*) koirien trimmauspalvelu 40 eurolla. Ei paha kustannus testaamisesta!

Ensi kertaan!

Vuffie xo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *