Sekarotuinen koira – mitä asioita tulee ottaa huomioon?

Sisältää mainoslinkkejä, merkattu *-merkillä. Päivitetty 21.5.2022.

Sekarotuinen koira, x-rotuinen, seropi, risteytys, monirotuinen. Rakkaalla lapsella on monta nimeä vai mitä? Tiesittekö, että väkilukuun suhteutettuna meillä on todella paljon puhdasrotuisia koiria? Suomen reilu 700 000 koirasta noin 200 000 koiraa on monirotuisia tai rekisteröimättömiä.

Sekarotuinen koira vai puhdasrotuinen koira?

FCI:n tai Pohjoismaisen Kennelunionin hyväksymiä rotuja löytyy maailmasta 380 ja luku on kasvava. Koirarodut kehitetään risteyttämällä ne tietyn alueen tietyntyyppisistä koirista. Sen sijaan, että rotuja yhdisteltäisiin, niistä tehdään usein uusia muunnoksia. Rotuja voi erottaa vain esimerkiksi väri, korvien asento, turkin pituus, laatu tai koko. Rotumuunnosten lisäksi koirat jaetaan käyttö- ja näyttelylinjaisiin.

Lue lisää: Mitkä lelut sopivat koiranpennulle?

Jalostuksella on useita tärkeitä tehtäviä, vaikka rotujen perimän kaventuminen onkin toisinaan keskustelun alla. Sekarotuisen koiran omistajan ei kannata sivuuttaa koirien jalostus- ja kasvatustyön merkitystä, koska jalostus vaikuttaa myös sekarotuisten koirien taustalla. Jalostus on välttämätöntä saadaksemme elää nykyisten kaltaisten kesykoirien kanssa. Tällä hetkellä jalostuksen tärkeimpinä tehtävinä on esimerkiksi koirien terveyden, hyvän luonteen sekä käyttötapojen edistäminen. Esimerkiksi jos jalostus lopetettaisiin, niin moni pentumainen piirre, kuten leikkisyys, yhteistyöhaluisuus ja luottavaisuus hiipuisivat.

sekarotuinen koira

Koirien terveyteen vaikuttaa esimerkiksi ympäristötekijät, koiran koko ja perimä. Monirotuisten parempi terveys suhteessa rotukoiriin on sitkeä myytti. Ajatellaan, että rotukoirien geeniperimä olisi kapeampi, joka taas laskisi mm. elinikää ja lisäisi sairauksia. Tutkimusten mukaan, jos lisääntyviä yksilöitä on tarpeeksi paljon, niin perimä voi olla yhtä monimuotoinen tai jopa monipuolisempi kuin sekarotuisella, mutta rotujen välillä on suuria eroja. Sekarotuisia koiria ei ole myöskään tutkittu niin paljon kuin rotukoiria.

Miten varmistan sekarotuisen koiran terveyden?

  • Pennun tulee olla tarkastettu eläinlääkärissä ennen luovutusikää.
  • Myyjän kanssa tulee tehdä kirjallinen kauppakirja, johon voi lisätä maininnan vastuusta tietyissä perinnöllisissä sairauksissa.
  • Jos koira oireilee, niin koira tulee tutkituttaa eläinlääkärissä.
  • Koira tulee tutkituttaa aikuistuttua sen mukaan, kun rotuja ja mahdollisia sairauksia voi kantaa.
  • Koiraa tulee käyttää rokotuksissa.
  • Painoa tulee seurata.
  • Koira tulee madottaa säännöllisesti.
  • Vakuutus tuo turvaa.

Rescuekoirista kodinvaihtajiin

Monirotuisen pennun isä- ja emokoirat ovat keskenään eri rotua. Noin puolet sekarotuisista koirista syntyy vahinkopentueeseen ja noin viidesosa suunnitellusti. Kotia etsivät monirotuiset koirat jaetaankin karkeasti ulkomailta tuotuihin monirotuisiin sekä eri syistä kotia etsiviin suomalaisiin koiriin. Suomeen tuodaan vuosittain reilu 2300 koiraa ja luku kasvaa koko ajan. Suurin osa maahantuotavista monirotuisista on katukoiria (rescuekoiria). Kotimaisen monirotuisen koiran vanhemmista on usein verrattain helppo saada perustiedot, kuten rodut ja syntymäaika. Toisesta ääripäästä löytyy pentutehtailu. Kotimaastakin löytyy kodittomia koiria ja monirotuisia koiria on myynnissä jatkuvasti.

sekarotuinen koira

Mitä siis pohtia sekarotuisen koiran kohdalla?

Sekarotuisen koiran kohdalla on hyvä pohtia samoja asioita kuin rotukoiran kohdalla (koiraroduista täällä), mutta muuttujia on usein enemmän ja yllätykset todennäköisempiä. Uuden perheenjäsenen ominaisuuksiin on siis hyvä suhtautua avoimesti. Yksi tärkeimmistä asioista on miettiä, hankitaanko kotiin pentu, aikuinen vai ehkä rescuekoira. Pennun kanssa opetellaan yhdessä, kun aikuisen koiran kanssa sopeudutaan niihin tapoihin, joihin koira on tottunut aiemmin. Sekarotuinen koira on aina jollain tavalla arvoitus – et voi tietää, miten energinen ja haastava koirasta tulee aikuisena.

On eduksi, jos omistajalla on kokemusta erityyppisistä koirista ja avoin mieli erilaisia koulutustapoja kohtaan. Koiran ominaisuuksien ennustaminen aikuisena voi olla vaikeaa ja pennun terveyteen, luonteeseen ja käytökseen vaikuttavat kuitenkin monin tavoin pennun kasvuiän kokemukset, joten omistajalla on mahdollisuuksia ohjata kehitystä ja perittyjä taipumuksia. Kun monirotuisen koiran hankkii pentuna, niin luotettavan kasvattajan merkitystä ei voi vähätellä, koska perusta luodaan ensimmäisten elinviikkojen aikana esim. stressinsietokyvylle, uusiin tilanteisiin sopeutumiselle sekä muiden kanssa käyttäytymiselle. Monirotuista pentua valitessa on tärkeää päästä tutustumaan pentuun ja sen vanhempiin rauhassa.

Haluatko tutustua lisää sekarotuisiin koiriin?

Yllä olevassa tekstissä on käytetty lähteenä Sanna Karppisen teosta ”Lemmikiksi monirotuinen koira” (2019), joka löytyy esimerkiksi Adlibriksen valikoimasta (*) täältä!

Kyseinen kirja löytyy myös sekä Storytel että Bookbeat -äänikirjapalvelusta, joista molemmista löytyy yli 200 000 e- ja äänikirjaa. Uusille jäsenille testijakso on veloitukseton ja alta löytyy ohjeet testijakson lunastamiseen!

Storytel:

Uudet Storytelin asiakkaat pääsevät (*) linkin kautta pääset testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan. Storytel Unlimited (16,99 EUR / kk) antaa oikeuden rajoittamattoman lukemiseen ja kuuntelemiseen. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk. Tilaus ei ole kuitenkaan sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. (*) Tutustu Storyteliin tästä!

Bookbeat:

Uudet Bookbeatin asiakkaat pääsee (*) linkin kautta testaamaan BookBeat -Premiumia maksutta. BookBeatilla on kolme eri tilauspakettia: 9,99 € / kk maksava Basic -paketti, jolla voi lukea ja kuunnella 20 h / kk, Standard-paketilla (14,99 €) 100 h / kk ja Premium-paketilla rajattomasti hintaan 19,99 €. Rekisteröityessä valitset tilauspaketin, jonka haluat kokeilujakson jälkeen ja tilaus jatkuu automaattisesti kokeilujakson jälkeen valitun tilauspaketin mukaisesti. BookBeatilla ei ole myöskään sitovia määräaikoja ja tilauksen voi lopettaa milloin vain. (*) Tutustu BookBeatiin tästä!

Kiinnostaako tarinat rescuekoirista? Bookbeatilta ja Storyteliltä löytyy myös kirja ”Ei kenenkään koirat”, joka kertoo hylätyistä koirista eläinsuojelutyön silmin. Bookbeatissa (*) täällä ja Storytelissä (*) täällä.

Kurkkaa myös muita koirakirjoja Adlibriksen valikoimasta!

Kirjat:

1. (*) Koira – Suuri koirakirja

2. (*) Koirakirja – Matka koirien maailmaan

3. (*) Pentuneuvola

4. (*) Koirani elämä ja teot

5. (*) Pennusta kisavalmiiksi

6. (*) Piirrä koira 15 minuutissa

7. (*) Koirien elekieli

Ensi kertaan!

Vuffie xo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *