Sheltti – sopeutuvainen ja monipuolinen rotu!

Shetlanninlammaskoira, tuttavallisemmin sheltti, on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista. Kaunista shelttiä pidetään helppona, monipuolisena sekä sopeutumiskykyisenä koirarotuna. Alkuperäinen käyttötarkoitus oli lampaiden paimentaminen, mutta nykyään shelttejä käytetään pääasiassa seurakoirana. Rodulla on vahva miellyttämisen halu ja rotu menestyykin paimentamisen lisäksi esimerkiksi agilityssä, tokossa, rallytokossa, pelastustehtävissä, näyttelyissä, palvelu- ja terapiakoirina ja koiratanssissa.

sheltti

Sheltti on kuudenneksi suosituin koirarotu

Sheltit ovat kotoisin Skotlannin syrjäisiltä ja karuilta Shetlannin saarilta. Heillä on vahva samankaltaisuus isomman serkkunsa, Collien, kanssa. Shetlanninlammaskoira oli vuonna 2020 Suomen kuudenneksi suosituin koirarotu, eikä ihme – he ovat hyviä oikeastaan kaikessa! Sheltti on pieni ja ketterä paimenkoira, mutta rodun parissa on reilu 20 cm kokoeroja (alle 30 sentistä noin 50 senttiin) ihanteen ollessa 35-37 cm välillä. Väriskaala on monipuolinen – soopeli (ruskean sävyt valkoisin merkein), tricolour, blue merle (hopeansininen mustin, punaruskein ja valkoisin merkein) ja bi-merle (blue merle, mutta ilman punaruskeita merkkejä).

Sheltit ovat valppaita, leikkisiä, ystävällisiä, herkkiä, ketteriä, erittäin älykkäitä ja aktiivisia. Heitä on helppo kouluttaa ja he ovatkin erittäin taitavia esimerkiksi agilityssä ja paimennuskokeissa. He ovatkin taitavia paimentamaan myös esimerkiksi lintuja ja lapsia!

He kiintyvät omistajaansa suuresti, mutta vieraita kohtaan he saattavat olla pidättyväisiä. Rotu on myös herkkä haukkumaan ja siihen onkin hyvä kiinnittää huomiota. Pidättyvyys ja haukkuherkkyys tekeekin sheltistä myös hyvän vahtikoiran. Rotu on perusterve, mutta shelteille tyypillisiä vikoja ja sairauksia ovat mm. hammasongelmat sekä lonkka- ja kinnerviat.

Lue lisääMikä koirarotu sopii tarpeisiini

Shetlanninlammaskoiran karvapeite on kaksinkertainen. Turkki ei takkuunnu helposti, rotua ei tarvitse trimmata ja turkkia onkin helppo hoitaa, kunhan sen muistaa harjata säännöllisesti. Kerran kahdessa viikossa turkki on hyvä suihkuttaa ja harjata läpi, korvakarvat kannattaa harjata viikoittain.

sheltti

Shetlanninlammaskoira soveltuu usein ensimmäiseksi koiraksi luonteensa vuoksi. Lenkkeilyn lisäksi he kaipaavat aivotyöskentelyä – he rakastavat uusien temppujen ja tehtävien suorittamista! Sheltit jaksavat lenkkeillä pitkiäkin lenkkejä, mutta rotu ei edellytä päivittäin tuntien lenkkejä. Sheltit rakastavat lasten kanssa leikkimistä ja ilman fyysistä ja henkistä stimulaatiota he voivat löytää vähemmän toivottavia tapoja viihdyttää itseään.

Tutustu rotuun lisää esimerkiksi Suomen Kennelliiton ylläpitämässä Hankikoira.fi:ssä tai Shetlanninlammaskoirat ry:n sivuilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *